28.3.2012
Tisková zpráva: Pevnost Königstein - Nová výstava

-------------
"100 let horské služby v Sasku 1912 - 2012“
(100 Jahre Bergrettung in Sachsen 1912 - 2012)

-------------
TIP NA VÍKEND: V sobotu 31. března bude na saské pevnosti Königstein otevřena nová dočasná výstava „100 let horské služby v Sasku“. Výstava představuje vývoj Horské služby v Sasku za uplynulých 100 let.
Saská horská služba je nejstarší svého druhu v Německu. Již od roku 1912 pomáhá tato organizace složená z dobrovolníků horolezcům, turistům i lyžařům, kteří se ocitnou v obtížných či nebezpečných situacích. Od 31.března se bude v pevnosti Königstein v části Magdalenenburg konat výstava, díky které budete mít možnost podrobně nahlédnout do 100 let trvajícího vývoje napínavé práce záchranářů. K vidění zde budou záchranářské oděvy, nosítka, saně, slaňovací pomůcky, helmy, svítilny, řády i čestná vyznamenání ze začátků této organizace. Přítomna budou také záchranářská vozidla, jako např. Trabant, Barkas a motorové sáně. A samozřejmě i nejmodernější záchranářské vybavení ze současnosti. Většina z vystavených exponátů byla a jsou aktivně používána při záchranných akcích. Mnoho fotografií dokumentuje často nebezpečné zásahy dobrovolných záchranářů, přičemž je působivá i jejich vysoká profesionalita při zásazích. Saská horská služba je organizačně začleněna pod Zemský svaz Německého červeného kříže. Setkávají se zde ti členové Červeného kříže, kteří se ve volném čase věnují skalnímu lezení, lyžují, či se jinak pohybují v přírodě a kromě toho jsou připraveni poskytnout první pomoc i v těch nejkomplikovanějších situacích.
Výstava potrvá do 4. listopadu 2012. Vstupné do pevnosti jako obvykle.

Základní informace

otevírací doba:
letní sezóna (duben – říjen) denně 9 – 18 h
zimní sezóna (listopad – březen) denně 9 – 17 h
adresa:
Festung Königstein, 01824 Königstein (Sachsen)
koordináty 50° 55' 8.48'' SŠ, 14° 3' 24.23'' VD
příjezd/mapa:
www.festung-koenigstein.de/index.php/prijezd.html
vstupné:
obsahuje použití výtahu a vstup na všechny výstavy
letní | zimní sezóna: dospělí 8 | 7 €, zlevněné 6 | 5 €, rodinné tj. max. 4 děti do 16 let + 2 dos. 21 | 18 €