LISTOPAD 2016

-- NOVINKA - DRÁŽĎANSKÝ TELEGRAM -- Od ledna 2017 budeme rozesílat bezplatný zpravodaj s aktuálními informacemi z Drážďan a Saska ve zkrácené verzi jako tzv. "Drážďanský telegram". Máte-li o něj zájem, přihlaste se prosím na www.drazdany.info/telegram.

Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 11.11.2016 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení.

Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout na https://goo.gl/photos/PrKo1J8RaMA9scoe6.

Susanne Arens a Pavla Kopecká

Susanne Arens (dříve Gertoberens) •  Internationales Marketing Dresden | Mezinárodní marketing Drážďany • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 • D-01069 Dresden | www.internationales-marketing-dresden.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) www.facebook.com/drazdany.netwww.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

VÝSTAVIŠTĚ DRÁŽĎANY: Veletrh nabídek ze světa her »spielraum« | 05.–06.11.2016

Veletrh »spielraum« nabídne možnost hrát si a stavět © MESSE DRESDEN

Veletrh hraček a her »spielraum« zve herní nadšence každého věku o prvním listopadovém víkendu (5.–6. 11.2016) do prostor drážďanského výstaviště Messe Dresden o ploše více než 8 000 metrů čtverečních. Na dva dny ovládne výstaviště kreativita a radost z objevování, stejně jako nepřeberné množství hraček, konzolových a počítačových, ale i deskových her. Na návštěvníky, kteří dostanou chuť si nabízené věci sami vyzkoušet, čeká spousta výtvarných dílen a workshopů. Hry je možné i na místě koupit.

ZÁMEK WEESENSTEIN: Výstava „Dříve byla lametka zářivější! Oslavy a tradice v Sasku a Čechách“ | 29.10.2016–19.03.2017

Dvojjazyčná výstava v němčině i češtině „Dříve byla lametka zářivější! Oslavy a tradice v Sasku a Čechách“ „Früher war mehr Lametta! Feste und Bräuche in Sachsen und Böhmen“ se od 29.10.2016 koná na zámku Weesenstein. Věnuje se měnícím se zvykům a tradicím na obou stranách hranice. Okřídlené německé slovní spojení „Dříve byla lametka zářivější!“ lituje úpadku tradičních zvyků a kultury slavení svátků.

ZÁMEK MORITZBURG: Popelka na zámku Moritzburg. Výstava celá v češtině. | 12.11.2016–26.02.2017

Pohádkový zámek Moritzburg a výstava o Popelce © Schloss Moritzburg

Od 12.11.2016–26.02.2017 zve zámek Moritzburg opět na oblíbenou zimní výstavu Tři oříšky pro Popelku, přímo na jedno z autentických míst, kde se okouzlující filmová pohádka o Popelce natáčela. Výstava je celá ve dvou jazycích - česky a německy.

ELBLAND (Saské Polabí): vánoční trhy v okolí Drážďan | od konce listopadu 2016

Saské Polabí (Elbland) láká v době adventu na četné vánoční a předvánoční akce. Největší trhy jsou každoročně v Míšni a Radebeulu. Vánoční atmosféra je ale i na menších trzích ve městech Pirna, Torgau, Wilsdruff, Freital a Coswig nebo Großenhain a Zabeltitz. Zámek Wackerbarth nabízí denně adventní prohlídky také v češtině (s audioprůvodcem). V Míšni navazuje na vánoční trh tzv. »Wintermarkt« tj. zimní trh končící až v lednu. Ostatní trhy končí na Štědrý den (24.12.).

Vánoce v Lipsku

Vánoční trh v Lipsku © Dirk Brzoska

Lipský vánoční trh na náměstí Marktplatz a v přilehlých uličkách patří se svými 250 stánky a více než dvěma miliony návštěvníky mezi největší vánoční trhy v Německu. Jeho tradice sahají až do roku 1458. Od té doby získal takřka legendární pověst díky své bohaté kulturní a kulinářské nabídce.

DRÁŽĎANY: Vánoční brožura 2016/17 ke stažení

Obsah letošní vánoční brožury již najdete v tomto článku

Drážďany pamatují každoročně na české návštěvníky vánočních trhů a přináší českou verzi oblíbené vánoční brožury. Ta je již nyní k dostání v obou drážďanských turistických infocentrech »Dresden Information«, a to v češtině, angličtině, němčině, ruštině a polštině.

*** TIP *** ZÁMEK PILLNITZ: Studio Rygalik a mladí tvůrci/výtvarníci v Uměleckoprůmyslovém muzeu | do 01.11.2016

Creative Collisions. Studio Rygalik und junge Kreative v muzeu Kunstgewerbemuseum © Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Foto: Tomáš Souček

Výstava "Creative Collisions. Studio Rygalik a mladí tvůrci" v Uměleckoprůmyslovém muzeu na zámku Pillnitz v Drážďanech není jen tak obyčejná výstava. Je to experiment. Prezentovany jsou výsledky skupinového tvůrčího procesu. Výchozím bodem bylo pozvání ředitelky muzea Tulgy Beyerle, adresované renomované designérské dvoijci z Polska, kterou tvoří Tomek a Gosia Rygalik. V centru zájmu přitom stála otázka, jak materiály a nábytek ovlivňují kulturu stolování. K vidění je členitý stůl z dílny "Studia Rygalik". Během dvou workshopů s mladými tvůrčími osobnostmi z Drážďan vznikly na místě další umělecké objekty, které jsou vystaveny v Uměleckoprůmyslovém muzeu až do 1. listopadu. Pilnitzské Uměleckoprůmyslové muzeum je součástí Státní uměleckých sbírek Drážďany. Návštěva zámku Pillnitz se vyplatí rovněž kvůli barokní architektuře a rozsáhlému zámeckému parku.