KVĚTEN 2016

těšíme se s Vámi na setkání v Drážďanech. Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme. Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 13.5.2016 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení.

Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout na https://goo.gl/photos/b9TojNWYtPM8vLvE8.

Susanne Arens a Pavla Kopecká

Agentura pro mezinárodní marketing • Agentur für internationales Marketing • Susanne Arens • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

ZÁMEK PILLNITZ: cyklistická výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu | od 30.04.2016

Prvního máje začíná na zámku Pillnitz výstava o jízdních kolech © FOTO: Oliver Killing, SKD

K zahájení sezóny dne 30. dubna 2016 nabídne drážďanské Uměleckoprůmyslové muzeum v zámku Pillnitz velkou výstavu věnovanou cyklistice s názvem „Vlastní pohon aneb Jak nás kolo popohnalo“, která se bude týkat designu a kultury jízdních kol. Zámek Pillnitz, někdejší snové letní sídlo drážďanské šlechty s barokní architekturou v čínském stylu zrcadlící se v hladině řeky Labe, je ideálním cílem  výletů na jízdních kolech po labské cyklostezce. Popisky k výstavě jsou německy a anglicky.

Pozvánka na tiskový rozhovor ve čtvrtek, dne 28. dubna 2016, v 11.30 hodin v paláci Wasserpalais zámku Pillnitz na téma „Der eigene Antrieb“ | od 10.00 do 11.30 Uhr se koná tisková prohlídka v pillnitzkém zámeckém muzeu (Schlossmuseum Pillnitz) k výstavě „Der Gärtner des Maharadschas“.

DRÁŽĎANY: 46. mezinárodní dixielandový festival | 15.-22.05.2016

Dixieland Festival © www.dixieland-festival.com

Od 15. do 22. května 2016 se v Drážďanech koná 46. ročník mezinárodního dixielandového festivalu. Největší evropský old-time-jazzový festival nabízí přes 30 velkých akcí s téměř 350 hudebníky z osmi různých zemí. Více než polovina koncertů má volný vstup a koná se pod širým nebem. Po týdnu koncertů známých kapel na různých místech v Drážďanech a na palubách historických parníků Saské paroplavební společnosti (Riverboat-Shuffle), vyvrcholí celý festival o víkendu 21.–22. května jazzovou mílí na bulváru Prager Strasse (21.5. 10 h, 22.5. 12 h) a nedělním průvodem hudebních souborů (22.5. 16 h). V sobotu večer (20.5. 19:30 Uhr) se v klubu Alter Schlachthof uskuteční velká koncertní show »Dixieland International«. A malý veselý tip na páteční odpoledne (20.5. 15:30): V nákupní pasáži Altmarkt-Galerie (u obchodu SinnLeffers) hraje brassová kapela jezdící na eskalátorech mezi patry nahoru a dolů.

SASKÉ ŠVÝCARSKO: jízdy historických tramvají z Bad Schandau do údolí Křinice | 01.05. a 14.–16.05.2016

Historické vozy křinické tramvaje vyjedou na prvního máje i o letnicích © OVPS.de

Nejen na prvního máje ale i během letničních svátků ve dnech 14.–16.05.2016 budou na tramvajové trati Kirnitschtalbahn opět nasazeny historické vozy. Návštěvníci si je mohou užít vždy v časech 10–17 h. Během všech tří dnů budou v provozu motorové vozy vyrobené v letech 1926-1938, které doplní pravidelný provoz stávajícího vozového parku. Jízda ve vozech s dřevěnými či kůží potaženými sedadly probudí nostalgii starých časů. Návštěvníci mohou prožít jízdu divoce romantickým Křinickým údolím jako za času našich dědečků a pradědečků.

ZÁMEK A PARK PILLNITZ: zahradnický trh 28.-29.05.2016 | Přehled trhů a zahradních slavností 2016

O víkendu 28.-29.05.2016 proběhnou na zámku Pillnitz zahradní slavnosti © Schlösserland Sachsen

V aleji před zámkem Pillnitz se poslední květnový víkend uskuteční zahradnický trh »Pillnitzer Gartenwochenende«. A tentýž víkend, ale jen v neděli, se v nádherné barokní zahradě Großsedlitz koná trh věnovaný pěstování citrusů. V letní sezóně se v parcích a zahradách saské Země zámků koná řada dalších zahradnických trhů a zahradních slavností, jejich přehled najdete níže v článku.

ZÁMEK PILLNITZ: »Máháradžův zahradník« | Orientální květinový koberec v zámeckém parku od 1.6.2016 | Výstava G.H. Krumbiegel od 30.04.2016

Sas, jenž se stal mahárádžovým zahradníkem © Sylvio Dittrich

Výstava inspirovaná sice skutečným, avšak takřka pohádkovým, příběhem pillnitzkého zahradníka Gustava Hermanna Krumbiegela (1865-1956), jenž okouzlil svým uměním samotného máháradžu v indickém Bangalore. V zámeckém parku Pillnitz se na jeho počest během letních měsíců (resp. od 1.6. do 3.10.2016) rozvine »indický koberec« z květinových instalací a cizokrajně koncipovaných záhonů.

Informace o dalších saských hradech a zámcích naleznete na www.drazdany.info/zeme-zamku.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY: nová spojení s Germania a KLM | od května 2016

Letiště Drážďany © Foto: Michael Weimer, Mitteldeutsche Flughafen AG

Denně odlety na Mallorcu a do dvou nových prázdninových destinací – to nabízí od května pro cestující z Drážďan německá letecká společnost Germania. Zajímavá je pro turisty a obchodní cestující nová trasa do Amsterdamu s holandskou leteckou společností KLM.