listopad 2015

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 10 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2015-11-02_Drazdansky-zpravodaj-listopad.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 13.11.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

DRÁŽĎANY: Vánoční trhy se blíží! Letos je jich jedenáct.

Drážďanský vánoční trh na náměstí Neumarkt © Landeshauptstadt Dresden | Jörg Schöner

Drážďany letos přichází s jedenáctkou vánočních trhů, které najdete na naší mapě. Ten nejdůležitější, 581. Štrýclmarkt, se na náměstí Altmarkt už staví a vánoční "stromeček" už je na svém místě. Uprostřed Altmarktu stojí letos nádherná ztepilá jedle od rodiny Kasiske z krušnohorského Lauensteinu. Hned za jedlí následovala v pondělí dopoledne krušnohorská pyramida, obří oblouk, kolotoč a ruské kolo. Aktuální informace najdete vždy na www.drazdany.info/vanoce.

Vánoční strom již zdobí náměstí Altmarkt

O tom, jaký vánoční strom bude krášlit Striezelmarkt se i letos rozhodovalo demokraticky.  © drazdany.info

Drážďanští v roce 2015 již potřetí vybírali nejkrásnějšího kandidáta, který o adventu ozdobí náměstí Altmarkt. A už je rozhodnuto! Na vánočním trhu Striezelmarkt bude stát 22 metrová jedle bělokorá z Lauensteinu, vesničky ležící v Krušných Horách, jen pár kilometrů od českých hranic. Symetrická jedle zvítězila ve veřejném hlasování nad ostatními dvěma stepilými kandidáty. Na náměstí Altmarkt bude vztyčena zhruba měsíc před zahájením Štrýclmarktu.

STRIEZELMARKT: Vánoční hrneček na svařák v novém kabátě

Foto: Hrneček ze Štrýclmarktu vyrobený letos přímo v Sasku © dresden.de

Stejně jako ostatní vánoční trhy, má i Štrýclmarkt každoročně svůj vlastní originální hrníček na svařené víno. Ten používá jednotně většina stánků prodávajících teplé nápoje, tedy především svařák čily »glýwajn« (Glühwein). Letos však příchází novinka...

OBRAZÁRNA STAŘÍ MISTŘI: České prohlídky pro veřejnost | 2017

Obrazárna Staří mistři nabízí prohlídky s českým výkladem © drazdany.info

Od letošního jara se pořádají veřejné české prohlídky v Obrazárně Staří mistři. Návštěvníci se dozví zajímavosti o nejvýznamnějších dílech světově proslulé sbírky jako je Raffaelova Sixtinská Madona, Corregiova Svatá noc či Vermeerova Dívka čtoucí dopis. Celosvětová sláva Obrazárny Starých mistrů se zakládá na kvalitních sbírkách nejslavnějších mistrovských děl.

Ve dnech 10.06., 17.06., 01.07., 05.07., 06.07., 28.09., 30.09., 07.10., 14.10., 21.10., 28.10. a 17.11.2017 vždy ve 12:30. Sraz u pokladny.

Památník obětí justičních zločinů Münchner Platz - výstava na historickém místě

Památník obětí justičních zločinů Münchener Platz © GMPD

Památník obětí justičních zločinů je umístěn v komplexu budov na náměstí Müncherner Platz drážďanské čtvrti Südvorstadt. Během druhé světové války tu bylo popraveno přes 1300 osob, dvě třetiny české národnosti. Napřiklad tu byla vězněna Milada Horáková či Josef Skupa. K výstavě je k dispozici tištěný český průvodce. Skupiny si mohou předem rezervovat prohlídku s českým výkladem.

MUZEUM HODIN GLASHÜTTE: Výstava o výrobě v době NDR | do 10.01.2016

V muzeu hodin Glashütte právě probíhá speciální výstava věnovaná měření času na olympijských hrách. © Uhrenmuseum Glashütte René Gaens

Mimořádná výstava Německého muzea hodin v Glashütte o tamní výrobě hodinek a časoměrů v éře NDR, bude díky velkému zájmu návštěvníků prodloužena až do 10. ledna 2016. K dnešnímu dni ji shlédlo více než 17 000 domácích i zahraničních návštěvníků. Popisky k výstavě jsou k dispozici v němčině a angličtině.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY A LEIPZIG/HALLE: společný zimní letový řád nabízí 37 destinací ve 12 zemích

Letiště Drážďany a Leipzig/Halle poprvé prezentují svůj letový řád společně. Nabídky se doplňují a cestující tak mohou svou cestu plánovat velmi flexibilně. © Mitteldeutsche Flughafen AG

Od neděle 25. října platí na letištích Lipsko/Halle a Drážďany zimní letový řád, na němž je zhruba 360 odletů týdně s 18 leteckými společnostmi. Létá se do 37 destinací ve 12 zemích jižní a střední Evropy, severní Afriky, Přední Asie a u Perského zálivu. Novinkou na obou letištích jsou přímé lety se společností SunExpress do Ras Al Khaimah jednou týdně. Zájezdy do tohoto emirátu u Perského zálivu nabízí cestovní kancelář FTI Touristik. Z Lipska/Halle bude SunExpress navíc létat do Salalahu v Ománu. V Drážďanech zařadila Germania na svůj program prázdninové ostrovy Madeira a Lanzarote. Skupina Lufthansa přechází na obou letištích u prvních letů z Germanwings na novou značku Eurowings. Zimní letový řád je platný do 26. března 2016.

VÝSTAVIŠTĚ DRÁŽĎANY: Veletrh nabídek ze světa her »Spielraum« | 06.–08.11.2015

Veletrh »Spielraum« pořádaný na drážďanském výstavišti od 06. do 08.11.2015 je interaktivní událostí pro děti i hravé dospělé © MESSE DRESDEN

Od pátku 06. do neděle 8. listopadu 2015 připravilo Výstaviště Drážďany něco pro děti i dospělé. Veletrh »Spielraum« ukáže nejen pestrou paletu novinek z kreativního světa her, ale zve především ty, kteří si rádi hrají. Vystavované stavebnice si tu lze nejen vyzkoušet, ale rovněž zakoupit.

* PŘIPOMÍNÁME * JAZZOVÝ FESTIVAL: jazzové dny v Drážďanech již po patnácté | 06.–15.11.2015

Hvězdy světového jazzu se v listopadu sjedou do Drážďan.   © Jazztage Dresden

Intendant a umělecký vedoucí festivalu Kilian Forster od 6. do 15. listopadu 2015 tu letos přivítá obzvláště silnou koncentraci skutečných hvězd jazzového světa. Poprvé se v Sasku představí jazzové špičky mezinárodního formátu Marcus Miller (USA) a Hiromi (Japonsko). Vstupenky je možno získat na www.jazztage-dresden.de , kde si je i vytisknete. Platba kartou je možná.