ZÁŘÍ 2015

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 23,8 MB) na 2015-09-01_drazdansky-zpravodaj-zari.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 11.09.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

STÁTNÍ UMĚLECKÉ SBÍRKY: Festival umění KUNSTFEST | 04.–30.09.2015

© SKD

V září 2015 pořádají Umělecké sbírky Drážďany pozoruhodný hudební festival, v jehož rámci vystoupí více než 250 renomovaných umělců dvaceti různých národností. Od 4. do 30. září očekává návštěvníky neobvyklá a jedinečná souhra různých interpretačních forem zprostředkujících hudební zážitky na pro hudbu neobvyklých místech, totiž v muzeích a výstavních prostorech, jako například Zwinger, Albertinum či honosné sály Turecké komory či Zelené klenby v Rezidenčním zámku. Festival DRESDNER KUNSTFEST těží z kulturního bohatství a pestré pluralitní minulosti muzeí, která se tentokrát prezentuje netradičně, totiž z pohledu hudebního umění.

MUZEUM HYGIENY: Aids - podle skutečné události | 05.09.2015–21.02.2016

Výstava o Aids v drážďanském Deutsches Hygiene-Museum ©

Výstava "AIDS - podle skutečné události" názorně rozebírá komunikaci o onemocnění na příkladu 10 000 plakátů o AIDS ze 147 zemí, nacházejících se ve fondu muzea Deutsches Hygiene-Museum. Jde o nejobsáhlejší sbírku svého druhu na světě, kolem 240 vybraných plakátů vstupuje do dialogu s jinými dobovými dokumenty: reklamou, filmem, televizními diskuzními pořady, rozhlasovými znělkami i dalšími médii populární kultury. Multimediální network doplňují umělecká díla, esteticky odrážející rozličné aspekty obrazové tvorby a politiky věnované AIDS. Texty k výstavě jsou v německém a anglickém jazyce.

ZÁMEK PILLNITZ: výstava skla »Manifesto« v Uměleckoprůmyslovém muzeu | 04.09.–01.11.2015

Never stop, play the pop! © Staatliche kunstsamlungen Dresden, Foto: Hynek Alt

Aktuální výstava Umělecko-průmyslového muzea na zámku v Pillnitz prezentuje práce studentů a absolventů z Ateliéru skla na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM), který vede jeden z nejvýznamnějších českých sklářských designérů Rony Plesl. Přehlídka je reflexí nad jazykem uměleckého rukodělného zpracování skla a současně i shrnuje vývoj ateliéru, který se na rozdíl od řady jiných uměleckých vysokých škol nikdy nevzdal vzdělávání v materiálně i technicky velmi náročných oborech skla a porcelánu.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY: Oslava 80. výročí s přehlídkou letadel | 19.–20.09.2015