DUBEN 2015

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 39 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2015-03-24_Drazdansky-zpravodaj-duben.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 10.04.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

REZIDENČNÍ ZÁMEK: „Dědictví Hieronyma Bosche“ | výstava od 19.03.2015

Pieter van der Heyden vyobrazil bizarní stvoření pokoušející světce ve svém obraze Pokušení svatého Antonína  (1556) © Kabinet mědirytin, SKD, foto: Herbert Boswank

Fantastický svět malíře Hieronyma Bosche, plný pekelných scén a zástupů bizarních stvoření trestajících hříšníky nebo pokoušejících světce, je tématem nové výstavy v drážďanském Kabinetu mědirytin nazvané „Dědictví Hieronyma Bosche“. Surreálná atmosféra a tajuplné scény z obrazů tohoto pozdně středověkého umělce fascinovaly nejen jeho současníky, ale i další generace umělců, kteří se jím inspirovali, nebo jej napodobovali. Na nejnovější výstavě je prezentován tento posmrtný život Boschova úžasného světa v dobovém grafickém a malířském umění od raného novověku až do 18. století.

KLÁŠTERNÍ PARK ALTZELLA: Středověké trhy a přehlídky historických řemesel | 28.-29.03.2015

O víkendu 28.–29.03.2015 proběhnou v klášterním parku Altzella středověké slavnosti © Schlösserland Sachsen

Libé tóny šalmaje a vůně dřevěného uhlí ohlásí březnový příchod středověku do Země zámků Sasko. Středověké trhy, přehlídky historických řemesel či rekonstrukce historických událostí na saských hradech a zámcích jsou vyhlášené a dojemně působivé. V historických a naprosto autentických prostorách kláštera Altzella se uskuteční jeden z nejkrásnějších středověkých trhů.

PRO DĚTI: Malá železnice ve Velké zahradě zahájí jubilejní 65. sezónu | od 02.04.2015

Ve všední dny jezdí lokomotivy vybavené elektrickými akumulátory, postavené v roce 1962 a 1982

Na začátku Velikonoc, přesně na Zelený čtvrtek dne 2. dubna 2015 v 10:30 hodin, začíná provoz malé parkové železnice »Parkeisenbahn« v drážďanském parku »Grosser Garten/Velká zahrada«. Ta letos zahájí již 65. sezónu, kterou oslaví bohatým programem pro děti v prvním červnovém týdnu. Narozeniny oslaví i dvě liliputánské parní lokomotivy „Lisa“ a „Moritz“, které byly postaveny roku 1925.

ŽELEZNIČNÍ MUZEUM: Setkání parních lokomotiv | 17.-19.04.2015

Foto: Drážďanské železniční muzeum © Verkehrsmuseum Dresden

Plnou parou vpřed: pod mottem „90 let lokomotiv konstrukční řady 01“ se letos uskuteční již sedmé setkání parních lokomotiv v Drážďanském železničním muzeu v městské části Plauen. Prominentními hosty budou různé provozuschopné lokomotivy dobře známé německé konstrukční řady 01, které speciálně na toto setkání dorazí z celého Německa a Švýcarska.

DEUTSCHES HYGIENE-MUSEUM: „Přátelství“ - výstava o tom, co nás spojuje | od 18.04.2015

Výstava o přátelství v drážďanském Deutsches Hygiene-Museum © Günther_Littwinski_Teller

Přátelství je na vzestupu. Reklamy ho inscenují jako nový element vydařeného života, sociální média ho slibují skrze jedno kliknutí a stisknutí při stisknutím tlačítka a sociální věda ho znovuobjevuje jako současnou formu sociálního soužití. Centrální tezí nové výstavy v Deutsches Hygiene-Museum je argumentace, že přátelství je dnes tak atraktivní, protože nabízí jistotu a solidaritu bez omezování svobody jednotlivce.

RADEBEUL U DRÁŽĎAN: Westernový festival Karla Maye | 06.–08.05.2016

Kromě lukostřelby a rýžování zlata si děti mohou vyzkoušet jízdu na oslíku © André Wirsig

Od 6. do 8.května 2016 se v městečku Radebeul u Drážďan se uskuteční již 25. ročník Slavností Karla Maye. Na tři dny se malebné údolí Lößnitzgrund promění v dobrodružné svět Divokého západu, který známe z knížek Old Shatterhanda a jeho rudého bratra Vinettoua.