Mediální zpravodaj – DrážďaNY A OKOLÍ
BŘEZEN 2015

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 9,9 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2015-03-03_Drazdansky-zpravodaj-brezen.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 13.03.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Rádi Vám zprostředkujeme VOLNÉ VSTUPENKY na veletrh »DRESDNER OSTERN« na drážďanském výstavišti či jinou akci v Drážďanech či Sasku.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

LIPSIUSBAU: „Části celku“ - příběhy ze sbírky Umělecko-průmyslového muzea | výstava od 07.03.2015

Drobná japonská plastika ve tvaru kraba z vázy pro čajové obřady byla omylem označená za ornament na rukojeti samurajského meče. Neznámý umělec, Japonsko před rokem 1884, měď. © Umělecko-průmyslové muzeum, SKD, foto: Hans-Peter Klut

Hravost ve vztazích, které vznikají mezi celkem a jeho částmi, jsou mapovány na výstavě „Části celku“ pomocí příběhů sestavených z vybraných sbírkových předmětů drážďanského Umělecko-průmyslového muzea. Nehledě na umělecko-historické nebo materiálně technické kategorie zde překvapivě vystupují zcela nové pohledy a témata. Objekty v instalaci jsou zasazovány do nových sousedských vztahů, a mohou tak být pozorovány, zpytovány a chápány z často nečekaných směrů.

REZIDENČNÍ ZÁMEK: „Supermarket pro nebožtíky“ - zápalné obětiny a kult globalizovaného konzumu v Číně | výstava od 14.03.2015

Výstavní prostory jsou koncipovány jako výlohy podivného supermarketu © Státní umělecké sbírky Drážďany, foto: Adrian Sauer

Tento speciální „supermarket“ má všechno, na co si jen vzpomenete, od luxusních automobilů po boty na jehlovém podpatku - ovšem z papíru. Nová výstava Wolfganga Scheppeho pro Státní umělecké sbírky Drážďany prezentuje papírové napodobeniny peněz a nejrůznějšího zboží, které se v Číně dávají zemřelým jako zápalné obětiny pro usmíření předků, bohů a duchů. Tento zvyk je jednou z nejstarších forem čínských pověrečných rituálů, které je navíc dodnes živé a praktikované ve všech sférách čínské kultury.

DALŠÍ FOTOGRAFIE V TISKOVÉ KVALITĚ BUDOU DOSTUPNÉ OD 13.03.2015. Prosím neváhejte se na nás v případě zájmu obrátit.

VÝSTAVIŠTĚ DRÁŽĎANY: Velikonoční zahradní veletrh »DRESDNER OSTERN« | 26.–29.03.2015

Veletrh »Dresdner Ostern« na drážďanském výstavišti láká i na velkou přehlídku orchideí © MESSE DRESDEN

Jarní veletrh »DRESDNER OSTERN« tradičně před Velikonocemi zve návštěvníky na pestrou nabídku témat z oblasti zahrady, uměleckých řemesel, chovatelství, aktivit pro rodiny a trávení volného času. Výstava orchideí v rámci veletrhu je se sto tisíci vystavovaných květů největší v Evropě.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY: od května nové cíle v Řecku

Odletová hala letiště Drážďany ©  Flughafen Dresden GmbH, Michael Weimer

Od května bude z Drážďan do tří destinací v Řecku opět létat oblíbená německá letecká společnost Condor. Z letiště Drážďany se tak cestující dostanou přímým letem na Krétu, Kos a Rhodos. Nabídka cestovních destinací dostupných přímým letem z letiště Drážďany zahrnuje v nadcházející letní sezóně okolo 20 destinací u Středozemního moře, Atlantiku, Rudého a Černého moře.

POZOR ZMĚNA! OBRAZÁRNA STAŘÍ MISTŘI: Z důvodu rekonstrukce uzavřena od 4.1. do 25.2.2016

Obrazárna Staří mistři prochází rekonstrukcí | foto © SKD

Obrazárna Staří mistři se začátkem roku 2016 přesune ze západního do východního křídla budovy Semperbau. Od 26. února 2016 se celá expozice bude prezentovat v novém rozvěšení. Kvůli přesunutí obrazů a jejich nové instalaci bude Obrazárna Staří mistři od 4.1. do 25.2.2016 kompletně uzavřena. Během této doby bude otevřen Rezidenční zámek každý den, tedy i v úterý, a to od 10 do 18 hodin.

POZOR AKTUALIZACE: Uzavření Obrazárny se tedy posouvá na začátek roku 2016 (od 4.1. do 25.2.2016). V říjnu 2015 je Obrazárna Staří mistři otevřena jako normálně!