LISTOPAD 2014

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 20,2 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2014-11-12_Drazdansky-zpravodaj-listopad.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme. Příští Drážďanské café pro česká média se koná již tento týden 14.11.2014 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení.

Najdete nás také na drazdany.info a na sociálních sítích Twitter a Facebook.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

August Silný pověřil pekaře upéct obří štolu a předal jim štolový nůž | 12.11.2014

August Silný a jeho dvorní pekař Zacharias pověřili pekaře pečením obří štoly. Štolové dívce předal saský kurfiřt obří štolový nůž. © Schutzverband Dresdner Stollen e. V.

August Silný spolu se svým dvorním pekařem Zachariasem 12. listopadu 2014 opět pověřil zástupce drážďanských pekařů prací na obří štole. "Korunoval" i letošní štolovou dívku, která od něj převzala obří štolový nůž, kterým se obří štola během Štolové slavnosti konané 6. prosince 2014 slavnostně nakrojí. Návštěva obou osobností dokazuje, že v Drážďanech má tradicihistorii pečení nejen pravých drážďanských štol, ale i té obří štoly. Tento fototermín pro zástupce tisku se koná tradičně každý rok zhruba 24 dní před Štolovou slavností. Letos byl oživen přítomností saského kurfiřta Augusta Silného (herec Klaus-Dietmar Matthers) a pekaře Zachariase (herec Andreas Höffken) v dobových kostýmech. Luise Fischer svou roli hrát nemusela, protože štolovou dívkou skutečně je!

REZIDENČNÍ ZÁMEK: U kolébky umění. Italská kresba a malba od Giotta k Botticellimu | výstava od 29.10.2014

Sandro Botticelli: Marie s dítětem a svatým Janem, kolem 1490/1500, Obrazárna Staří mistři © Státní umělecké sbírky Drážďany, Elke Estel/Hans-Peter Klut

Výstava konaná ve spolupráci Obrazárny Staří mistři a Kabinetu mědirytin nazvaná „U kolébky umění. Italská kresba a malba od Giotta k Botticellimu“ prezentuje počátky italské renesance ve 14. a 15. století, jakožto období přerodu středověku v novověk. Umělci jako Giotto, Fra Angelico, Filippino Lippi, Pintoricchio a Sandro Botticelli objevovali a zkoumali se stále rostoucím zájmem okolní realitu a díky rozvíjejícímu se učení o perspektivě se jim podařilo odhalit nové možnosti pojetí prostoru. Současně oprášili odkaz antiky a rozšířili tradiční žánrový repertoár. Ideál tak stojí v těsném sousedství frapantního realismu, hluboká zbožnost vedle světskosti.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY A LEIPZIG/HALLE: společný zimní letový řád nabízí 46 destinací ve 14 zemích

Letiště Drážďany a Leipzig/Halle poprvé prezentují svůj letový řád společně. Nabídky se doplňují a cestující tak mohou svou cestu plánovat velmi flexibilně. © Mitteldeutsche Flughafen AG

Od 26. října platí na sesterských letištích Leipzig/Halle a Drážďany zimní letový řád. Na obou letištích dohromady se týdně uskuteční až 414 vzletů letadel 25 různých leteckých společností. Letět se dá do 46 destinací ve 14 zemích jižní a střední Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie. Novinkou jsou přímá spojení do Vídně stejně jako Agadiru a Marsa Alam v severní Africe. Salála v Ománu je potom novým cílem letového řádu letiště Leipzig/Halle. Nabídka obou letišť, která jsou zastřešená pod firmou Mitteldeutsche Airport Holding, je poprvé publikována formou jednoho společného letového řádu. Tím je na první pohled zřejmé, že se nabídky často doplňují. Pro cestující to znamená zvýšení flexibility při plánování cesty. Zimní letový řád platí do 28. března 2015.

DRÁŽĎANY: cirkus a varieté Sarrasini Trocadero | magie, mystika, rafinovaná kuchyně a bílí tygři | nová show od 20.11.2014

Foto: Magická show plná cirkusového umění, při které si na své díky rafinované kuchyni přijdou na své i chuťové buňky hostů. Na fotce André Sarrasani a tygří dáma Kaya © Sarrasani GmbH

Skutečná premiéra: 20. listopadu začíná nová sezóna obnoveného legendárního drážďanského cirkusu a varieté Sarrasini Trocadero se show a večeří, poprvé na náměstí Wiener Platz přímo u Hlavního nádraží v Drážďanech. Zcela novým programem s názvem „PUR“ (čistý, pravý) zahajuje Sarrasani již jedenáctý rok varieté divadla v Drážďanech. Od listopadu 2014 do února 2015 bude iluzionista André Sarrasani se svým souborem mezinárodních artistů a varietních umělců opět okouzlovat své publikum, které unesou do světa cirkusu a zábavy.

ŠTRÝCLMARKT: zahajovací ceremonie ve čtvrtek 27. listopadu 2014

Foto: Slavnostní nakrojení štoly během zahájení Štrýclmarktu. Nejedná se ale o obří štolu - ta se představí až 6. prosince během Štolové slavnosti. © Landeshauptstadt Dresden, Toni Kretschmer

Hlavní drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt začíná každým rokem ve čtvrtek před prvním adventem. Letos tento den připadl na 27. listopad. U příležitosti zahájení 580. Štrýclmarktu se jako každý rok bude konat slavnostní ekumenická bohoslužba v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Bohoslužbu již tradičně hudebně doprovází známý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor. V kostele je místo pro 3.000 hostů a vstup je volný. V 16 hodin bude slavnostní zahájení pokračovat na pódiu přímo na náměstí Altmarkt. Představitelé města nakrojí vánoční drážďanskou štolu. Ta bude letos dlouhá přesně 2.014 milimetrů a je předzvěstí Štolové slavnosti konané v sobotu 6. prosince, při níž se na náměstí Altmarkt bude krájet několikatunová obří štola. Štola, která se krájí na zahájení Štrýclmarktu není tedy ta známá obří štola, která se prezentuje až v rámci slavnostního průvodu 6. prosince. Je to spíše její menší příbuzná - zvláštností je, že každý rok je o jeden centimetr delší.

Pro tisk a média | Vánoce v Drážďanech 2014

Cvičná jízda štolového povozu, který 6. prosince při Štolové slavnosti poveze obří štolu. Letos bude vůz poprvé tažen koňským čtyřspřežím, které zatím nacvičuje s atrapou obří štoly. © Schutzverband Dresdner Stollen e. V.

Zde se dozvíte aktuální informace o mediálně zajímavých termínech vánočních akcí v Drážďanech spolu s odkazy na další zdroje. Máte-li zájem navštívit některý z následujících termínů, dejte nám vědět. Pro zástupce médií zařídíme akreditaci, ale můžeme Vás na akce i doprovodit či pro Vás uspořádat individuální prohlídku města či vánočních trhů zdarma. Pokud máte zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Seznam saských zařízení poskytujících služby i v češtině